Rómovia na Šariši zatiaľ neprejavujú veľký záujem o voľby

06.06.2009 Prešov

Svinia/V. Šariš/Prešov 6. júna (TASR) – Účasť na voľbách do Európskeho parlamentu v obci Svinia v okrese Prešov bola do 16.00 h veľmi nízka.
Pre TASR to potvrdila predsedníčka Okrskovej volebnej komisie (OkVK) Renáta Marcinčinová. V obci je vytvorený jeden okrsok a v zoznamoch oprávnených voličov má zapísaných spolu 914 ľudí.
\"K urnám prichádzajú väčšinou starší občania. Najviac ich bolo predpoludním, kedy išli na bohoslužby. Mladých bolo málo, \" konštatovala Marcinčinová. Podľa jej vyjadrenia takmer polovicu obyvateľov obce tvoria Rómovia. V neďalekej osade žije približne 500-členná komunita, tí však o tieto voľby záujem neprejavujú. V priebehu dňa sa do volebnej miestnosti dostavilo len niekoľko jednotlivcov.
O trochu lepšiu účasť zaznamenali vo Veľkom Šariši, kde je vytvorených päť okrskov. Napriek tomu však počet voličov nedosahuje ani zďaleka percento dosiahnuté v predošlých prezidentských voľbách. Vo volebnom okrsku č.1 je zapísaných 685 oprávnených voličov. Veľkú časť z nich tvoria obyvatelia Korpášskej ulice, kde žije viac ako 250 Rómov. Do 16.00 h však do volebnej miestnosti z nich prišla len nepatrná časť.
\"Zo skúseností vieme, že naši Rómovia chodia voliť až podvečer. Preto očakávame, že účasť sa pravdepodobne ešte zvýši, \" povedala predsedníčka OkVK č.1 Michaela Kollárová.
Veľmi nízku účasť zatiaľ registrujú aj vo volebnej miestnosti okrsku č.32 v Prešove na strojníckej priemyslovke, ktorá má v zoznamoch oprávnených voličov zapísaných 1052 ľudí.
Podľa predsedníčky Terézie Žigovej k urnám prichádzajú väčšinou starší občania. Obyvatelia Starej tehelne, kde žije viac ako 1300 Rómov, zatiaľ o voľby záujem neprejavujú.
 

Vyberte región